UGMK Hospital and Research Centre

Categories: Healthcare

A new hospital as part of a private funded initiative to create a series of new hospitals where the design improves recovery times.

The design supports the clients vision that well-designed healthcare environment improves recovery times and contribute to better outcomes for patients, while providing a more enjoyable workplace for medical staff.

UGMK is building a number of hospitals that place patients at the centre of a new approach to healthcare.

People will be treated irrespective of whether they are paid for by private insurance or through the National Health Service.

The ambition is to create a workplace for all, whether they are a surgeon, nurse, or porter. All are regarded as a ‘partner’ in the delivery of health care, with a common goal of promoting patient well-being. It provides operating theatres, bedrooms, consultation, treatment and recovery spaces, and offers both in-patient and out-patient care.

Divisions between departments are minimised to ease the stress involved in consultation and treatment for patients and reduce walking distances for staff. A full height atrium, containing a cafe, nurses’ station and reception point, provides a social focus for patients and staff alike.

The client’s brief was to create an external image that was modern, welcoming, and innovative.